"Prendas" Vermentino Sardegna DOC 2023

"Prendas" Vermentino Sardegna DOC 2023.
Dolianova
Jahrgang: 2023
Herkunft: Sardinien, Dolianova (SU)
Verfügbar: 1
1
€ 16,00 € 12,50 -22%
Format 0.75 l. (€ 16,67/lt.)
cod. S1344
Angenehm säuerlich

Was: Aus Trauben, die in einem warmen, fast trockenen Klima reifen
WARUM: Für die charakteristische bittere Note im Abgang
PERFEKT MIT: Vorspeisen aus Meeresfrüchten, gegrilltem oder gedünstetem Fisch

Vermarktet von: Svinando Wine Club via G. Cane 47 bis-50 12055 Valle Talloria d'Alba (CN) Italien
"Prendas" Vermentino Sardegna DOC 2023
Dolianova
Jahrgang: 2023
Herkunft: Sardinien, Dolianova (SU)
Verfügbar: 1
€ 16,00 € 12,50 -22%
Format 0.75 l. (€ 16,67/lt.)
cod. S1344
Angenehm säuerlich

Was: Aus Trauben, die in einem warmen, fast trockenen Klima reifen
WARUM: Für die charakteristische bittere Note im Abgang
PERFEKT MIT: Vorspeisen aus Meeresfrüchten, gegrilltem oder gedünstetem Fisch

Vermarktet von: Svinando Wine Club via G. Cane 47 bis-50 12055 Valle Talloria d'Alba (CN) Italien
Eigenschaften
  • WeinartVino bianco fermo
  • Herkunft Sardinien
  • Rebsorten Vermentino 100%
  • Sensorische Eigenschaften Intensives blumiges Bouquet, frisch und fruchtig. Intensiver und anhaltender Geschmack, säuerlich, mit einer zarten und charakteristischen bitteren Note im Abgang. Passt sehr gut zu Vorspeisen mit Meeresfrüchten, gegrilltem und gedünstetem Fisch.
  • Weinherstellung Nach sorgfältiger Auswahl der am besten geeigneten Parzellen werden die Trauben abgebeert und anschließend sanft gepresst. Der gewonnene Most wird durch statische Kaltdekantierung geklärt und die saubere Fraktion wird mit ausgewählten Hefen geimpft. Die Gärung erfolgt bei einer Temperatur von 14-16°C für etwa vierzehn Tage. Nach Abschluss der Gärung bleibt der Wein etwa 45 Tage lang in Kontakt mit seinem edlen Trub und wird im Frühjahr nach der Ernte in Flaschen abgefüllt, um seine Frischeeigenschaften zu bewahren.
  • Alkoholgehalt 13,5% vol
  • Allergene Enthält Sulfite
Tipps zur Verkostung
  • Empfehlungen Kühl und lichtgeschützt lagern, Flasche aufrecht stellen. Vor dem Öffnen nicht länger als 24 Stunden in den Kühlschrank stellen. 5 Minuten vor dem Servieren öffnen.
  • Trinktemperatur 12 Grad
  • GlasTulipano ampio
  • Wann man ihn trinken sollte Innerhalb von 2 Jahren
  • Paarung Fisch-Menü
DER WEINBERG
  • Anbaugebiet Mittelschwere Böden aus tonhaltigem Kalkstein
  • Ausrichtung und Höhenlage Südwesten
  • Reberziehung Guyot
  • Pflanzdichte 4500
PRODUKTIONSNOTIZEN
  • Italien

  • Cantina Soc. Di Dolianova Loc. S. Esu S.S. 387 km. 17,150 09041 Dolianova (SU)

    "Prendas" Vermentino Sardegna DOC 2023
  • It is called Prendas and is one of the good wines offered by the Cantina Sociale di Dolianova, one of Sardinia's finest cooperatives. It is a simple and pleasant Vermentino di Sardegna DOC, produced from grapes that ripen in a hot, very hot, almost arid climate. 100% Vermentino, the grapes are harvested by hand, after careful selection of the most suitable plots. Once in the cellar, the grapes undergo destemming, followed by soft pressing. The must obtained is then clarified by cold static decantation and the clean fraction is inoculated with selected yeasts. Thus begins the delicate fermentation phase, always conducted at a controlled temperature, over a period of about fourteen days. At the end of this process, the wine remains in contact with its noble lees for about 45 days, and is only bottled in the spring following the harvest, to preserve its freshness characteristics. Pale straw yellow in colour, with slight greenish reflections, the nose reveals intense floral, but also fresh and fruity aromas. In the mouth, however, it is pleasantly acidulous, with a delicate and characteristic bitter streak on the finish. To put it at ease on the table, just don't let it go without good fish. Excellent right from the (seafood) appetiser, than with a grilled or stewed fish.

    Founded in 1949 by thirty-five winegrowers, Cantine di Dolianova has grown and prospered over time, reaching goals that were certainly not even remotely imaginable at the time. Today there are more than three hundred members and, very importantly, many of them are now the children or grandchildren of the founding members. In a sort of generational passage, much appreciated in the wine world. Today, the Cellars can therefore count on a heritage of around 1200 hectares of their own vineyards, mostly concentrated in Parteolla, in the south of Sardinia, one of the sunniest parts of the island. Thanks to this heritage, the company's sales force is able to sell more than four million bottles a year. Numbers that, in a viticultural panorama such as that of Sardinia, make Dolianova one of the largest and most virtuous realities in the sector. The winery's production is focused (as it should be) on the island's many indigenous grape varieties. From Cannonau to Monica, Nuragus, Vermentino, Nasco, Barbera Sarda and Moscato.

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